Cele mai vechi desene cu faraoni

Cele mai vechi desene, care reprezintă imaginea unui faraon, au fost găsite în sudul Egiptului, în zona stâncoasă de lângă Nag el-Hamdulab. Situate la aproape șapte kilometri nord de barajul de la Aswan, desenele îl înfățișează pe faraon navigând cu barca pe Nil, alături de însoțitorii săi, de prizonieri și de animale. Având în vedere compania „selectă” în care se află, se presupune că această călătorie ar fi reprezentat un tur „fiscal”, pentru colectarea taxelor și impozitelor din teritoriu.

Chiar dacă nu se cunoaște încă pe cine reprezintă aceste desene, urmând a fi studiate şi cercetate în continuare, după stilul abordat, se pare că au fost realizate în jurul anilor 3200–3100 î.Hr. Cum în acea perioadă a domnit Narmer, primul rege care a unificat nordul și sudul Egiptului, fiind considerat de mulți specialiști faraonul fondator al Egiptului, este posibil ca el să fie reprezentat în imagini.

Datând de mai bine de 5.000 de ani, desenele tind să fie cele mai vechi reprezentări ale unui faraon cunoscute până în prezent, deși au mai existat, încă din prima jumătate a mileniului al IV-lea î.Hr., desene care au înfățișat conducători locali. Totuși, acesta este primul rege care apare într-o imagine în care se poate observa cu ușurință coroana purtată de conducătorul întregului Egipt, din timpul unui ritual cu caracter regal.

Descoperite în anul 1890, de arheologul Archibald Sayce, desenele au rămas neobservate până în anii ’60 ai secolului trecut, atunci când arheologul egiptean Labib Habachi a fotografiat schițele realizate de Sayce, dar nu a publicat niciodată fotografiile făcute. În momentul în care una dintre imaginile lui Habachi a fost publicată, în anul 2008, Maria Carmela Gatto a făcut noi cercetări, descoperind întreaga galerie de artă din stâncă. În total, sunt șapte sculpturi, care prezintă scene de vânătoare, de luptă, dar și evenimentul nautic descris mai sus.

Foto: Stan Hendrickx / John Coleman Darnell / Maria Carmela Gatto / News Discovery